DIB VIDEN - BLOG

Opdateringer til årsregnskabsloven

En række bestemmelser i årsregnskabsloven ændres. Loven træder i kraft 1. juni 2024 og har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2023 eller senere for ændringerne af størrelsesgrænserne.

Ændringer til årsregnskabsloven

En række bestemmelser i årsregnskabsloven ændres. Herunder forøges størrelsesgrænserne i årsregnskabsloven med 25 %. Loven træder i kraft 1. juni 2024 og har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2023 eller senere for ændringerne af størrelsesgrænserne.

Virksomheder med kalenderårsregnskab kan dermed anvende de nye størrelsesgrænser allerede for årsrapporter for 2023, hvis årsrapporten vedtages og indberettes efter lovens vedtagelse. De øvrige ændringer har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. juni 2024 eller senere.

Implementering af ESG i årsregnskabsloven

Den nuværende redegørelsen for samfundsansvar i ÅRL § 99a erstattes af en redegørelse for bæredygtighed. Kravene udvides, så de omfattede virksomheder skal offentliggøre væsentligt udvidede og standardiserede oplysninger om en række bæredygtighedsforhold baseret på EU ESRS-standarder.

Desuden stilles der krav om, at revisor skal afgive en erklæring med begrænset sikkerhed om bæredygtighedsrapporteringen, hvor der efter de gældende regler alene kræves en udtalelse om redegørelsen om samfundsansvar baseret på revisors konsistenstjek af ledelsesberetningens indhold. Loven forventes ultimo april 2024.

”Minimumsbeskatning” er indarbejdet i årsregnskabsloven

Årsregnskabsloven er ændret, således udskudte skatteaktiver vedrørende ekstraskatter, der er omfattet af minimumsbeskatningsloven eller et andet lands tilsvarende regler, ikke indregnes. Det svarer til den regel, der er indarbejdet i IAS 12 Indkomstskatter. Loven har virkning for regnskabsår, der påbegyndes den 31. december 2023.

Opdatering angående digitale bogføringssystemer

Erhvervsstyrelsen har offentliggjort en fortegnelse over registrerede, digitale bogføringssystemer. Du finder fortegnelsen her.

Derudover er den forventede bekendtgørelse om ikke-registrerede digitale bogføringssystemer blevet offentliggjort; den finder du her.

Sådan kan DIB hjælpe dig

Med DIB får du en grundig indføring i gældende regler, så du undgår dyre og ærgerlige fejl.

Du får adgang til kontinuerligt opdaterede opslag, praktiske tjeklister, nyttige skemaer og relevante kilder, som hjælper dig med at finde svar på dine spørgsmål.

Derudover kan du også benytte Q/A-funktionen og stille spørgsmål til vores eksperter samt deltage i vores årlige erhvervskurser, der tæller som efteruddannelse.

Du kan bestille en gratis og uforpligtende prøveadgang til DIB her.