DIB viden - blog

Bæredygtighedsrapportering og -regler

Den 5. januar 2023 trådte direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD) i kraft.

On 5 January 2023, the Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) entered into force.

Bæredygtighedsrapportering er ikke blot en tjeklisteøvelse eller kun et spørgsmål om at overholde reglerne. Formålet med rapporteringen er at indhente, analysere og fortolke data om bæredygtighedssituationen i virksomheden, så interne og eksterne interessenter kan træffe velinformerede beslutninger.

Ifølge EU-reglerne skal store virksomheder og børsnoterede selskaber regelmæssigt offentliggøre rapporter om de sociale og miljømæssige risici, de står over for, og om, hvordan deres aktiviteter påvirker mennesker og miljø. Virksomhederne skal offentliggøre oplysninger om, hvilke risici og muligheder de opfatter som sociale og miljømæssige spørgsmål, og om deres aktiviteters indvirkning på mennesker og miljø.

CSRD (direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering)

Den 5. januar 2023 trådte direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD) i kraft. Direktivet moderniserer og styrker reglerne om de sociale og miljømæssige oplysninger, som virksomhederne skal indberette. En bredere vifte af store virksomheder samt børsnoterede SMV'er vil nu skulle rapportere om bæredygtighed.

CSRD er et direktiv om bæredygtighedsrapportering, der erstatter direktivet om ikkefinansiel rapportering fra januar 2024. CSRD-direktivet indebærer en revision og videreudvikling af direktivet om ikkefinansiel rapportering. Flere af hovedpunkterne i direktivet om ikkefinansiel rapportering indgår i CSRD, men der er større fokus på bæredygtighed. CSRD kræver mere kvalitative oplysninger end direktivet om ikkefinansiel rapportering.

CSRD-standarden fokuserer på dobbelt væsentlighed. En dobbelt væsentlighedsvurdering er en proces til identifikation af bæredygtighedsforhold, der er vigtige for både virksomheden og dens interessenter. Den dobbelte væsentlighedsvurdering tager højde for både indvirkningen af virksomhedens aktiviteter på miljøet og samfundet (væsentlighed af indvirkning) og bæredygtighedsforholdenes økonomiske indvirkning på virksomheden (finansiel væsentlighed).

Børsnotering og tærskler for omsætning, balancebeløb og antal ansatte er det, der bestemmer rapporteringskravene. De første virksomheder skal anvende de nye regler for første gang i regnskabsåret 2024 for rapporter, der offentliggøres i 2025.

ESRS – Europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering

Virksomheder, der er omfattet af CSRD, skal rapportere i henhold til de europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS). Standarderne blev udviklet af EFRAG, tidligere kendt som European Financial Reporting Advisory Group, et uafhængigt organ, der samler forskellige interessenter. Standarderne vil blive skræddersyet til EU's politikker, samtidig med at de bygger på og bidrager til internationale standardiseringsinitiativer.

ESRS dækker hele bæredygtighedsområdet vedrørende emnerne miljø/klima (E), sociale faktorer (S) og corporate governance (G) samt generelle rapporteringsprincipper.

Det første sæt af tolv sektoragnostiske ESRS, der sikrer en forholdsmæssig, men omfattende rapportering om miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige spørgsmål, er nu integreret i den europæiske retlige ramme. Standarderne skal anvendes sammen med CSRD fra 2024.

Virksomheder, der skal overholde CSRD, skal også overholde ESRS i deres bæredygtighedsrapportering.

I DIB finder du yderligere information om ESG/bæredygtighedsrapportering samt relevante EU-regler og nyttige værktøjer på området.

Sådan kan DIB hjælpe dig

DIB giver dig adgang til opdaterede ESRS-standarder, relevante forskrifter og fagartikler, som redegør for - og illustrerer anvendelsen af - ESG i praksis.

I tillæg får du adgang til brugervenlige tjeklister, som effektiviserer din arbejdsdag, samt relevante kilder, som hjælper dig med at finde svar på dine spørgsmål.

Du kan bestille en gratis og uforpligtende prøveadgang til DIB her.